Am fost acolo. Am luat un pahar din turnul de pahare de la intrare. Am intrat într-o lume exclusivistă. Atât de simplu. Ce înseamnă de fapt exclusivism? Un pahar de vin înseamnă călătorie, experiment, etică, tact, cuvinte, cultură. Da, știm. dar cum se întâmplă, în fapt? Inițierea mea la Ro WINE așa a arătat:
Întâi, călătorești, experimentezi. Nu știi totul, nu ești tu mare cunoscător. Cu un simplu pahar am început călătoria, m-am lăsat călătorit. România, Italia, Franța, Moldova, Argentina, Bulgaria… Diferențe? O groază, deși vinurile sunt egale în calitate la un festival de asemenea amploare. Diferența o fac profesioniștii. Se cunosc, se prețăluiesc și se concurează. Se privesc în ochi și scornesc formula diferită, formulă din ceea ce au cu toții la îndemână: cunoștințe, veți spune, voi adăuga din ceea ce mi-au spus chiar ei: imprevizibila natură, solul, apa și, unii o recunosc, Dumnezeul.
Ești derutat, nu? Cum, nu-i deajuns să știi formule? Am luat paharul și am mers printre vinuri. Fă-o și tu acum la fe,l până se lasă seara, mergând la RO WINE. Savurează, adică, intră într-o experiență a simțurilor. Ai la îndemână cuvinte: fructe de pădure? savoare? buchet? forță? caracter? cremos? delicat? chilli, ghimbir? explorezi textura, eleganța? mătăsos! Câte cuvinte ai la tine, atâtea le pui în valoare făcând un gest firesc: savurezi picătura, înghițitura. Sunt sute de vinuri, nu ai de ce să bei. Intrarea într-o lume de acest fel, cu atâtea opțiuni, îți cultivă și stăpânește limbajul, gesturile. Cumpătat nu dela natură, ci pentru că ai o călătorie de dus la capăt. O picătură de vin te hrănește, te binedispune, nu ai motive să te grăbești. Nu pierzi nimic. Câștigi având răbdare cu vinul.
Asta înseamnă exclusivism. Într-o înfruntare cu plăcerea, ea te modelează, te re-crează. Ieri, ore în șir, m-am bucurat de vinuri. Unele mă tulburau, altele vă colorau, cert este că tot ele aveau grijă de mine. Da, și aici nu este vorba de altceva decât de unitatea de bază a inițierii: vinul sec. Simplu, nu? Sec. Nu dulce, nu demidulce, nicio păcăleală. Vinul sec, roșu, alb, roze. Vinul sec are principala calitate de a nu fi intruziv, de a te lăsa să-l savurezi, de a călători. Te întreabă el: ce spui? Te lasă pe tine să-ți dai cu părerea. Când bei cu picătura, cât savurezi, vinul sec te lasă să comentezi, să fantazezi, dar ca un însoțitor, un prieten adevărat. Nu te obligă, te intrigă, poate.
Asta înseamnă să fii exclusivist. Să intri la RO WINE, în Fratelli. Mai sunt câteva ore, nu le irosi! Bun, dacă vrei afaceri, nu-i rău. Succes într-o industrie savuroasă. Cine nu vrea și plăcere și business și prestigiu?
Aici detaliile festivalului: http://www.romaniawinefestival.com/
Citiți și portretul organizatorului, dar și interviul MEDIAFAX CULTURĂ cu Marinela Ardelean:
Marinela V. Ardelean, specialist în branding și business development în industria enogastronomică, numită „la Dame d’excellence du vin de la Roumanie” de Helmuth Helmuth Köcher, ambasadorul Festivalului RO-Wine 2016, care va avea loc în această sâmbătă și duminică la Fratelli Studios din București, este autoarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, precum și a vastului volum „Cartea vinurilor românești/ The Wine Book of România 2015-2016″, primul ghid care reunește cele mai bune vinuri din România și din Republica Moldova.
Site http://www.marinelaardelean.com/
Interviul Mediafax: http://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-marinela-ardelean-specialist-in-enogastronomie-recomandari-speciale-de-vinuri-de-sfintii-constantin-si-elena-15351983